„We dworze i w chałupie” – podsumowanie projektu

Opublikowano 23 listopada 2023, 04:16

We wtorek 21 listopada br. na wywiadówce odbyło się uroczyste i „smaczne” podsumowanie projektu kulinarnego „We dworze i w chałupie”. Grupa 12 uczniów pod czujnym okiem pani Wiesi Kopeć i przy skromnym współudziale pani Barbary Matejek przygotowała nieco słodkości i kilka przekąsek, które następnie zaserwowała zgromadzonym rodzicom. Młodzież wykonała babeczki z serkiem mascarpone, ciasteczka z ciasta francuskiego z ananasem, rurki z bitą śmietaną, lasowiackie proziaki i chlebek ze smalcem i ogórkiem. Były też eleganckie przekąski – faszerowane serkiem ogórki, roladki z tortilli, jajka faszerowane, szynka zawijana, makaronowe muszle z sałatką jarzynową, kolorowe koreczki. Wszystko pięknie udekorowane i podane na tacach przez uczniów ubranych w piękne fartuchy kuchenne. Rodzice po poczęstunku stwierdzili, że przekąski były bardzo dobre i nagrodzili przygotowujących gromkimi brawami, a tym samym stwierdzili, że zasłużyli oni na nagrodę. Nagrodą była nie tylko sympatia publiczności, ale również „Certyfikaty czeladnika kulinarnego”, które zostały wręczone wszystkim uczestnikom warsztatów. Pani dyrektor pochwaliła uczniów za pracowitość, zaangażowanie w pracę w kuchni i staranne wykonanie swoich zadań.

Realizacja projektu była możliwa dzięki środkom pozyskanym z Regionalnej Fundacji Rozwoju „Serce” z Kolbuszowej, która współfinansowała cały projekt w kwocie 2500zł. Bardzo dziękujemy!