Warsztaty z carvingu

Opublikowano 22 września 2023, 05:44

W piątkowe popołudnie w naszej szkole odbyły się kolejne warsztaty kulinarne z projektu „We dworze i w chałupie” sfinansowanego ze środków Regionalnej Fundacji Rozwoju Serce z Kolbuszowej.  Tym razem zajęcia były poświęcone carvingowi czyli sztuce rzeźbienia z warzyw i owoców, a poprowadziła je profesjonalistka, pani Anna Tęcza. Pokazała naszej grupce projektowej jak wyrzeźbić łabędzia oraz jak zrobić różę. Piękny ptak powstał z czerwonych jabłek i wykałaczki, a kwiat z rzodkiewki, ogórka, szczypiorku i szpadki szaszłykowej. Na koniec pani Ania przygotowała w specjalnym urządzeniu smootie, które wszystkim bardzo smakowało, a przyrządzono je z bananów, jabłek, resztek ogórków i szpinaku. Uczniowie bardzo dobrze radzili sobie z wykonywaniem tych nowych dla nich zadań oraz zdobyli kolejne życiowe doświadczenia. Może wykorzystają je przy jakiejś okazji?!