Co jadano w lasowiackiej chałupie

Opublikowano 20 czerwca 2023, 10:16

W poniedziałkowe popołudnie grupa projektowa z naszej szkoły wybrała się do Centrum Kulturalno – Turystycznego w Wilczej Woli na warsztaty kulinarne. Razem z panią Grażyną Białas, szefową Koła Gospodyń Wiejskich „Wilczanie”, oraz opiekunkami ze szkoły uczniowie przygotowywali dawne potrawy prostej wiejskiej kuchni. Pod okiem pani Grażyny grupa z klasy 4 robiła ciasto na proziaki i piekła je na suchej patelni. Druga grupa czwartaków zajmowała się gotowaniem kapusty ziemniaczanej, gęstej zupy z drobno posiekanych ziemniaków zaprawionych octem z fasolą i smażoną cebulką. Dziewczęta z klasy szóstej w dwóch zespołach lepiły pierogi z białego sera na słodko oraz farszu przygotowanego z ugotowanej kaszy gryczanej połączonej z uduszonymi z cebulą drobno posiekanymi pieczarkami. Wszystko było bardzo smaczne, niby zwyczajne a jednak inne niż codzienna współczesna kuchnia. Nasza drużyna świetnie się spisała, nabyła nowe doświadczenia i, mamy nadzieję, chęci do gotowania. Na pewno z pełnymi brzuszkami wszyscy wrócili do domu. Nasze spotkanie było możliwe dzięki funduszom pozyskanym z Regionalnej Fundacji Rozwoju „Serce” z Kolbuszowej w ramach realizacji projektu „We dworze i w chałupie” z cyklu „Akademia Kreatywności”.